Сегодня:
Последние записи
Модернізований ЦНАП у Полтаві працює близько двох тижнів. За цей час люди вже отримали майже 2 тисячі адміністративних послуг у безбарʼєрному просторі.Про це 9-го січня повідомляє пресслужба Полтав...
У Полтавській області в будинку заступника голови села знайшли тіла пенсіонерки та її сина. Причини та обставини загибелі господарів оселі з’ясовує слідство. Про це повідомляє відділ комунікації по...
Відповідний лист про наміри співпраці підписали Житомирський міський голова Сергій Сухомлин та президент міста Люблін Кшиштоф Жук.Про це повідомляє Житомирська міська рада.«Люблін прихистив у себе ...
«Пакунок малюка» – це одноразова натуральна допомога від держави сім’ям, у яких народилася дитина*. Мета цієї програми – підтримати родину новонародженого та допомогти їй забезпечити належний догля...
Баннер

Безпека, комфорт та нові локації: яким бачать оновлений Каскадний сквер фахівці, - ФОТО

2024-01-04 07:43:57
Источник: https://www.0512.com.ua/

Безпека, комфорт та нові локації: яким бачать оновлений Каскадний сквер фахівці, - ФОТО

У Миколаєві пройшла дискусія в рамках онлайн-презентації "Концепція реконструкції та благоустрою скверу ім. Т.Шевченка у Миколаєві", яку розробили студенти Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури.

Зазначається, що архітектори вибрали саме цю локацію, адже сквер має цікавий рельєф з виходом до води, і є фактичним продовженням «зеленого коридору» від скверу ім. Т.Г. Шевченка та Вітрильного скверу.

Раніше редакція 0512 писала про те, що студенти розробили концепцію реконструкції скверу ім. Т.Г. Шевченка. Яким бачать сквер у майбутньому читайте ТУТ.

Важливо сказати і те, що обговорення та створення самої концепції не потребує залучення бюджетних коштів, а для реалізації цих проєктів також планують шукати донорів.

Редакція 0512 пропонує дізнатись, яким бачать “Каскадний сквер”.

- Сьогодні пані Олена Олійник і її партнери, її студенти презентують Своє бачення реконструкції громадського простору в межах Миколаєва місто Миколаїв — це місто на воді 30% нашого міста це водні простори, але містяни не мають доступу до води, не мають місця для проведення відпочинку і це проблема, яка не виникнула сьогодні. У 2022 році міська рада разом з нашими партнерами з ООН і італійською компанію OneWorks проводила соціологічне дослідження, яке показало що 60% людей впевнено кажуть, що містяни не мають доступу до води і до рекреації. Пані Олена відгукнулася на запит нашого міста. Ми дивилися локації, які ми маємо і прийшли до того, що нам потрібно співпрацювати, щоб збудувати бачення містян, як ми хочемо бачити своє місто; як ми хочемо повернути людей, які поїхали, — зазначив головний архітектор міста Євген Поляков.

- Мета зробити з Миколаєва місто Щастя і звісно громадські простори — місця спілкування, відпочинку людей, де люди отримують оці крихти щастя посеред нинішніх якихось жахів. Я дуже вірю в те що ці роботи будуть реалізовані надалі, — каже Олена Олійник.

Цього разу громадськості представили два варіанти бачення Каскадного скверу. Авторами першого стали Марія Токар та Орест Гірний.

- Ми хотіли показати можливість приєднання Каскадного скверу до Набережної. Концепція не розроблена глибоко, але показано напрямок, у якому можна розвиватись. А прекрасний рельєф міста це дозволяє. Звісно, необхідно підключати Каскадний сквер у мережу парків та скверів, які закладені у Генеральний план міста.

Робота над баченням скверу розбита на три етапи: містобудівний аналіз історико-культурний аналіз, пошук ідей та сама концепція.

- Перш за все ми ставили людей, які живуть в цьому районі і в місті, їх здоров'я, як фізичне, так емоційно-психологічне. Їх відновлення зараз та відновлення і в майбутньому, коли багато сімей будуть повертатися. Ми б хотіли, щоб люди знаходили в таких публічних просторах які відкриті для всіх і доступні, емоційну відраду та спокій.

Саме тому у пріоритеті створення концепції були безпека для жителів, сучасний вид скверу, а також сполучення скверу з різними зеленими зонами:

- Це привабливість та комфортність; інновації і просвітницька діяльність; зручність та інтерактивність. Це і додатковий сервіс — зручні вуличні меблі і доступ до скверу до оглядових майданчиків, до спорту, до дитячих активностей. Зручність розглянули як доступність людей різного віку, як інклюзивність, доступність людей з дитячими колясочками. Ми розглядали привабливість для відвідувачів.

Брали до уваги і привабливість скверу у різні пори року, адже взимку фонтани не працюють, а тому треба по-іншому показувати привабливість Каскадного скверу:

- Сквер повинен виглядати і зимою, і літом, і весною, і осінню цікаво. Якщо він буде змінюватися це теж буде цікаво для відвідувачів, тому ми запропонували використовувати як основу бетонні споруди з фонтанами з водою та додатковим озелененням, сезонними квітами. Взимку ми розуміємо що день стає коротким, настрій трохи вгасає, щоб більш підняти емоційний стан і привабливість скверу, ми запропонували використання кольорової підсвітки тих же бетонних елементів, а також використання новорічних гірлянд.

Важливо і те, щоб сквер був доступним та комфортним для різних вікових категорій: і для дітей та їхніх батьків, і для підлітків і для людей похилого віку.

- Ми спробуємо зробити одну активну зону центральну і дві бокові зони — більш спокійного відпочинку.

Автори проєкту взяли до уваги і питання інклюзивності та безпеки містян: має бути відеоспостереження та відеомовлення, а також наявність укриття:

- Важливою задачею в нашій роботі була безпека і доступність людей з інвалідністю і також людей, у котрих є маленькі діти. Ми б хотіли, щоб всі відчували в цьому місці себе рівними. І тому ми вважаємо що на стадії проєкт було б добре передбачити дублювання всіх сходів пандусами. Також пропонуємо ми виділили на нашому плані окреме приміщення, де ми б хотіли, щоб був інклюзивний туалет.

Автори другого проєкту Каскадного скверу Анастасія Левик та Остап Кутняк пропонують реставрацію скверу зі збереженням елементів. Авторка цього проєкту зазначила, що сквер має свої сильні сторони, а саме вдале композиційне планування та розташування, єдність елементів. Але є й мінуси: занедбаний стан, відсутність освітлення та будь-якого облаштування для комфортного відпочинку. Скверу не вистачає озеленення, квітів, необхідно замінити лавки та зробити освітлення. Важливо облаштувати сквер тактильної плиткою для зручності всіх верств населення.

- Всі елементи декору пропонується робити стаціонарними бетонними тяжкими і вандалостійкими. Головний вхід має бути візитівкою парку, при ньому пропонується влаштувати якусь культурну композицію. Має бути асфальтове покриття для контурних доріг, мають бути пішохідні доріжки велосипедні бігові і також альтернативне напівзелене покриття гібридної частини для паркових доріг. Акцентне виокремлення паркової зони в структурі міста через огорожі. Зазначено варіанти, якими вони можуть бути. Варіант перший — використання живої огорожі, сформованої з в'юнких рослин або морозостійких кущів і варіант. Другий, за відсутності такої можливості, використання металевих рейок в якості огорожі.

Окрема увага приділяється освітленню скверу та підвищення рівня його енергоефективності:

- Це енергоефективні лави, розумний полив, ліхтарі на сонячних панелях, плаваючі фонтани на сонячних батареях, велодоріжки із сонячними батареями та фонтан з оборотним вітровим акумулятором.

Зараз занедбаний стан парку зменшує кількість потенційних відвідувачів:

- Відсутність зони для вбиральні, нема де придбати їжу та безалкогольні напої — це не сприяє активній експлуатації території скверу. Також відсутність штучного освітлення в темний час доби негативно впливає на безпеку відвідувачів скверу. Є необхідність облаштування транзитних зон для маломобільних груп населення, а обмежена колірна палітра скверу не має яскравих акцентів і немає комфортної зони для відпочинку дітей, немає сценарного підходу до використання скверу у різні пори року різними віковими категоріями людей.

Так, для громадськості показали дві абсолютно різних концепції, але обидві мають на меті зробити сквер привабливим для відвідувачів і головне безпечним для містян.

- Зараз ці концепції доопрацювалися, перекладаються англійською. Їх ще презентують данській академії мистецтв, щоб почути коментарі і після чого будуть передані в департамент архітектури Миколаївської міської ради для роботи подальшої роботи. Зараз ми будуємо бачення для, щоб у нас було і детальне технічне завдання на можливість реалізації пошуків партнерів вже на цьому етапі для впровадження цього без використання бюджетних коштів, - зазначив Євген Поляков.


Суспільство
Щодня о 9:00 ми вшановуємо памʼять всіх українців, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації.Як повідомляє сайт 0564.ua, вшанування запроваджено 16 березня 2022 року Указом Прези...
Суспільство
Серед правопорушень, вчинених з початку року водіями, 16 – керування транспортними засобами у нетверезому стані.Також з початку 2024 року у м. Бердичеві сталися 5 дорожньо-транспортних пригод з мех...
Суспільство
В місті Хуст на Закарпатті 9 січня сталася пожежа в гуртожитку. Загоряння виникло в кімнаті на третьому поверсі п’ятиповерхової будівлі.Про це повідомили на сайті ДСНС Закарпаття. За інформацією ві...
Суспільство
Сьогодні зранку, 10 січня, у Чорному морі на бойовому чергуванні перебувають два рашиські кораблі.Як повідомляє пресслужба ВМС, серед них відсутні ракетоносії.В Азовському морі перебуває один ворож...